Åbn undermenuer...

5.1 De tre klassiske ideologier liberalisme, konservatisme og socialisme

Undersøg grundtrækkene ved liberalisme, konservatisme og socialisme. Undersøg hvilke partier der bekender sig til liberalisme, konservatisme og socialisme. I undersøgelsen kan du bruge partifilmene. Du kan finde en oversigt over alle partifilmene ved at klikke på partifilmsikonet på forsiden af hjemmesiden.

I Danmark har vi demokrati. Dette indtil videre uanset, hvilken af de tre klassiske ideologier som er mest dominerende i det politiske billede. Se debatfilm om faldende tillid til politikere.

Diskuter det danske demokrati i klassen. Kunne det blive bedre?

Klassisk liberalisme

  • Redegør for politisk og økonomisk liberalisme som ideologi. Sammenlign forskelle og ligheder mellem politisk liberalisme og økonomisk liberalisme. Diskuter fordele og ulemper ved politisk liberalisme og økonomisk liberalisme. Diskuter, hvor dominerende kapitalisme er i det danske samfund.
  • Undersøg de danske partier, der kan betegnes som liberalistiske. Hvad er deres forskelle og ligheder?
  • Undersøg via internettet forskellige interessegrupper i det danske samfund, der traditionelt betragtes som liberalistisk inspirerede fx CEPOS, Punditokraterne, Copenhagen Institute, 180grader, Børsen og Berlinske Tidende. Undersøg liberalistiske blogs som for eksempel Jarl Corduas blog.

Traditionel konservatisme

  • Redegør for konservatisme som ideologi. Sammenlign forskelle og ligheder mellem liberalisme og konservatisme. Diskuter fordele og ulemper ved konservatisme. Diskuter, hvor dominerende sammenhængskraft, autoriteter og traditioner er i det danske samfund.
  • Undersøg de danske partier, der kan betegnes som konservative. Hvad er deres forskelle og ligheder?
  • Undersøg via Internettet forskellige interessegrupper i det danske samfund, der traditionelt betragtes inspireret af konservatisme fx CeKEM, danskkultur-debat.dk, nomos-dk.dk og Monokultur.dk. Undersøg konservative blogs.

Socialisme

  • Redegør for socialisme og kommunisme som ideologi. Sammenlign forskelle og ligheder mellem socialisme og kommunisme. Diskuter fordele og ulemper ved hhv. socialisme og kommunisme. Diskuter, hvor dominerende klassekamp og udbytning er i det danske samfund.
  • Undersøg de danske partier, der kan betegnes som socialistiske eller kommunistiske. Hvad er deres forskelle og ligheder?
  • Undersøg via Internettet forskellige interessegrupper i det danske samfund, der traditionelt betragtes inspireret af socialisme fx Dagbladet Arbejderen og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Undersøg socialistiske og kommunistiske blogs som fx Demos.